Határok

Ottlik-kert

2018
nyílt tervpályázat, különdíj
Alkotók: Kőhalmy Nóra
Munkatársak: Pálffy Katalin szobrász (modellezésben), Tóth Zsófia (látványban)

„A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig.” (idézet Medvétől Ottlik Géza Iskola a határon című könyvéből)

Ottlik Géza (1912-1990) író, műfordító, bridzsversenyző, a játék megújítója. Műveiben nemcsak mementót állít, mint például az Iskola a határon című könyvében szereplő határhelyzeti tanulók kegyetlen világában, hanem örökérvényű, minden időben érvényes gondolatokat is megfogalmaz bennük. Ilyen például Medve (könyvbéli egykori diáktársa) fenti mondata. Ottlik nemcsak írásaiban fogalmazott meg továbbmutató eszméket, hanem maga is ezek szerint élt. Ennek példája, hogy a háborúban a kötelező légoltalmi szolgálat mellett üldözötteket mentett. Embermentő tevékenységéért a Világ Igaza címmel tüntették később ki.

A tervezett emlékhely a továbbmutató eszmékre reflektál. Folyamatosan változik az aktuális időjárásnak megfelelően, élő, változó mivoltával tud kapcsolódni a park mindenkori életéhez. A Bukarest téri helyszín része a Kosztolányi tér és a Tranzit Kávézó által meghatározott pihenésre alkalmas zöldfelületű tengelynek. Egy központi rendezvénytér köti össze ezt a tengelyt a tér többi funkciójával: a két forgalmasabb sarokba kerülő játszótérrel és a kert legvédettebb, legcsendesebb zugában található könyvolvasóval. Közösségi kert sávja választja el a forgalmas közhasználatú parkot a térfalat képező lakóháztól. A két játszótér közül egyik felnőtteknek, másik gyermekek számára készül. A rendezvényparkban színdarabokat, megemlékezéseket, a könyvsarokban jó időben olvasóesteket lehet tartani vagy csak elvonulni olvasni.

Az emlékmű a rendezvénypark sarkában a legvédettebb szabadtéri könyvolvasó bejárataként szolgáló lugashoz kapcsolódik. Egy leburkolt parkrészt formál, amelyben 60 cm mélyen egy vízgyűjtő sáv található. Az absztrahált patakparton egy padra lehet leülni olvasni vagy csak megpihenni. Anyaga impregnált földbeton. Eső esetén a vízgyűjtő sáv kiszélesedik és a falból víznyomás hatására kijön egy téglasáv, amelyen Medve mondata olvasható. Az idézet csak esőben és kicsit utána látható, napos időben visszahúzódik a falba.

A park feladata, hogy a mai felgyorsult világunkban legyen idő alapvető szükségletünkre: olvasásra, elcsendesedésre.